Orang yang Cerdik ialah Orang yang Dapat Menakluki Dirinya

Posted on: Sunday, Sep 26, 2010

 
 
 

Abang di hospital sebelum pembedahan. Tiada kusangka bahawa detik sakaratul maut terlalu dekat menghampiri.

Artikel berikut ialah sambungan penulisan al-marhum yang dikasihi Ustaz Rosdi Yusof bagi artikel bertajuk: Muhasabah Diri Sebelum Ajal. Sambungan artikel ini saya temui dalam salah satu folder yang ada di komputer kami.

Kadang-kadang kita mudah terpedaya dengan kemewahan dan tarikan duniawi sehinggakan kita terlupa tentang persinggahan yang seterusnya iaitu alam akhirat yang semestinya pasti. Kata-kata Abu Darda’ mungkin boleh menginsafkan kita tentang matlamat kita sebenarnya. Abu Darda’ r.a. berkata:

“Ada tiga hal yang membuat aku tertawa dan tiga hal yang membuat aku menangis. Aku tertawa melihat orang yang terlalu mengejar dunia padahal dia dikejar kematian, orang yang lalai padahal dia tidak pernah dilalaikan, dan orang yang tertawa dengan makanan penuh dimulutnya sedang dia tidak mengetahui samada Allah meredhainya atau memurkainya”. Adapun orang yang membuat aku menangis ialah saat berpisah dengan kekasih Allah iaitu Muhammad s.a.w dan para pengikutnya, dan aku bersedih memikirkan betapa dahsyatnya permulaan kematian ketika menghadapi sakaratul maut dan bagaimana keadaanku ketika berdiri dihadapan Allah pada saat perbuatan yang selama ini tersembunyi dipertontonkan  lalu aku tidak tahu apakah ke Syurga atau ke Neraka.”

Walau bagaimanapun terdapat beberapa amalan yang dapat meringankan kesakitan semasa  menghadapi ajal. Antaranya amalan taubat yang diamalkan oleh hamba dapat meringankan  siksa disaat kematiannya. Jika dia masih mempunyai dosa yang memerlukan kepada taubat bererti ia masih lagi belum bersiap sedia menemui Tuhannya.
Firman Allah:
           “Hai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taubat, mudah-mudahan Allah menghapuskan kesalahanmu dan memasukkan kamu kedalam syurga yang mengalir air sungai dibawahnya”.   [al-Tahrim: 8]

Lagi firman Allah:
“Dan orang-orang yang melakukan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun atas dosa-dosa mereka. Dan tiada siapa yang mengampuni dosa melainkan Allah dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya, sedang mereka mengetahuinya”.  [Al-Imran: 135]

Menyedari hal yang dinyatakan dalam ayat ini, maka bersegeralah bertaubat kerana kematian akan menjemput pada bila-bila masa sahaja. Sayidina Ali k.w. pernah menjelaskan dengan katanya:

Taubat adalah kata-kata yang mempunyai enam erti:
1. Taubat atas dosa-dosa yang telah lalu adalah dengan menyesal.
2. Taubat atas melakukan kewajipan-kewajipan secara serampangan adalah mengulangi
3. Taubat atas mengambil hak orang lain secara zalim adalah dengan mengembalikan kepada pemiliknya
4. Membiasakan diri melakukan ketaatan sebagaimana sebelumnya terbiasa melakukan kemaksiatan
5. Membuat nafsu merasakan pahitnya taat sebagaimana sebelumnya merasa manisnya maksiat.
6. Menghiasi diri dengan taat kepada Allah sebagaimana sebelumnya menghiasi diri dengan maksiat  kepada-Nya serta menangis sebagai ganti setiap ketawa yang kamu lakukan.

Sebenarnya, kematian  tidak pernah mengenal batas usia dan waktu. Hal itu agar sesiapapun selalu berwaspada dan bersiap-siap menghadapinya. Sabda nabi s.a.w:
               “Orang yang cerdik ialah orang yang berjaya menakluki dirinya”
Ertinya dalam hadith di atas menceritakan kepada kita bahawa orang yang cerdik ialah orang yang mampu menakluki dirinya sendiri sehingga mahu beribadah kepada Allah sebagai bekalan mempersiapkan dirinya untuk menjalani kehidupan setelah mati dan bertemu Allah s.w.t.

DeliciousHotmailPrintFriendlyTwitterTechnorati FavoritesYahoo MailShare

Blog Dr. Hasanah Abd. Khafidz

Pensyarah Kanan, Pusat Citra Universiti, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, Selangor. (Julai 2013 hingga .... )

Pensyarah Kanan, Bahagian Pengajian Islam, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. (Ogos 2006 hingga Jun 2013)

This blog is a state of interdisciplinarity in me. Enjoy reading!

“Tolong saya, doktor !!!!”

Ops! Nanti dulu !!!
Saya memang doktor.
Tapi doktor yang tak boleh cucuk orang.
Saya memang doktor.
Tapi doktor yang kerjanya sembang-sembang.
Saya memang doktor.
Tapi doktor falsafah dalam bidang SYARIAH.
Bukan doktor yang boleh bedah-bedah.

Pastikan anda sentiasa up-to-date!

Tidak mahu ketinggalan membaca pos baru yang saya masukkan dalam blog ini? Hanya masukkan nama dan alamat emel anda kemudian klik 'Daftar'.
:
:

Powered by GetResponse email marketing software. Try it for FREE!

Twitter Hasanah | “Dok buat apa tu?”

Islamy The Muslim Social Network

Kebenaran Penggunaan Info DrHasanah.com

Creative Commons Licence

Kandungan drhasanah.com oleh Dr. Hasanah Abd. Khafidz dibenarkan untuk digunakan/ dishare/ dicopy-paste di bawah lesen Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License KECUALI gambar dan imej, ia adalah hak milik peribadi Dr. Hasanah kecuali dinyatakan sebaliknya.

Users Online

26 Users Online

Most online 511 at 26 July, 2014 @ 2:01 amAvatar

Hamizul

September 27th, 2010 at 12:35 pm
Permalink this comment

1

Ya, suatu entry yang menarik untuk dikongsi, terima kasih!

[Reply]

Avatar

ainhany

September 27th, 2010 at 4:26 pm
Permalink this comment

2

salam Dr Hasanah,

alhamdulillah walau pun almarhum telah tiada tapi tintanya tetap hdup besama kita dan mmberikan muhasabah buat diri… Satu koreksi buat diri sebelum dijemput..

Teruskan menggeledah warisan yg ditinggalkan..

[Reply]

Avatar

Hasanah

September 27th, 2010 at 4:56 pm
Permalink this comment

3

Barakallah lil marhum Rusydi bin Yusuf.
Baru semalam saya jumpa file artikel penuh ini lengkap dengan biodata seolah-olah Ustaz Rosdi memang dah siapkan untuk dihantar ke mana-mana majalah.
Banyak lagi hasil penulisan beliau termasuk yang dalam tulisan tangan. Antaranya ialah manuskrip buku berkaitan Keadilan dalam Poligami. Manuskrip itu baru sahaja dimulakan, iaitu baru kira-kira 10 hlmn.

[Reply]