SMS perpisahan

Posted on: Tuesday, Jul 14, 2009

Like father like daughter

Assalamualaikum,

Lamanya tak menulis dalam blog ni. Rindu dibuatnya. Ada banyak perkara yang berlaku sampai tak terdaya nak diluahkan di sini. Di USM kuliah telah bermula. Sudah tentu kesempitan masa semakin dirasakan. Rasa ralat juga sebab sepanjang Jun yang lepas banyak perkara yang mahu dilakukan tetapi tiada kesempatan. Projek hadiah buku yang saya janjikan untuk pengunjung salah satu laman web saya juga nampaknya macam nak terbengkalai.

Semalam, hati saya tergerak untuk membelek handphone lama LG yang digunakan oleh Ustaz Rosdi di saat-saat akhir sebelum pembedahan pada 17 Disember 2007.

Beberapa sms terakhir (yang sudah berusia lebih 1 setengah tahun) membuatkan mata hati terpaku:

16/12/2007
Salam, dok bt pa? esok jd ka operation ?pukul brapa jangka tamat? d hospital mana esok? [Azwan]

17/12/2007
Ok ustaz. Smoga slamat. Kuat azam n bsabar byk2 [019333xxxx]

18/12/2007
Salam shbt. mcm mana dgn operation smlm? semoga segera sembuh. [012385xxxx]

Pa hbq ari ni? dah mula rasa kait ka? sbq2 la… dulu masa kat kg pun mmg jaguh.. maaf x dpt pi ziarah lg.. nanti la.. [Azwan]

19/12/2007

Askum. Ustaz rosdi yusof br shj kbali k rahmat ilahi jam 1145 td. Jnazah dbw k pokok sena, kdah. Kbumi esok pg insyaAllah.

Akum saya nak btanya btul ke apa y dah blaku [012753xxxx]

Salam takziah. moga rohnya bersemadi bersama golongan mukmin. amin. – munawwar & keluarga

Bersabarlah ke atas apa yg. berlaku kalau sudah ditakdirkan tuhan. Ana rasa sedih dan terkilan juga tak dpt. nak ziarah pagi ni sebab berada kat Kelantan Didoakan Allah mencurahi rahmat keatas roh almarhum (ust.fauzi sekeluarga)

Slm. takziah bersabar dan ingat allah byk2,setiap sesuatu ada hikmah kebesaranNya. IKHLAS, dr yanie sekeluarga msi.

Ikutk hati mlm td nak drive je ke kedah tp wife x bg sb sorang2.rasa nak tgk sgt muka arwah buat terakhir sb itu kwn yg paling rapat. mg hasanah n kakak, husna, ziyad tabah, inilah ujian allah kita sbg kwn pun trasa sgt [012900xxxx]

Slm.mg semua tenang dalam m’harungi k’hdpn. bl nk blk bertam? bersalin nti kt na? mg ukhwah antr kita x t’putus d sni.. apa2 hal hbgi lah yanie. wassalam.

Pertama kali dlm hidp saya tramat sedh n trharu w/pramai saudara trdkt yg dah menggal tp xsama ngan pmrgian arwah sb dia slalu cal tnye kabar. w/p ana ramai kawan tp yg slalu take care adalah arwah. [012900xxxx]

***************

Tak sampai hati nak delete sms ni semua. Bimbang juga kalau sms tu semua hilang tiba-tiba. Sebab itu lah saya salin dan catatkan di sini kerana ia sangat bermakna bagi saya. Tak sangka, sms perpisahan ini telah dapat menggerakkan semula hati saya untuk terus menulis dalam blog ini selepas hampir 2 bulan dibiarkan sepi…

DeliciousHotmailPrintFriendlyTwitterTechnorati FavoritesYahoo MailShare

Blog Dr. Hasanah Abd. Khafidz

Pensyarah Kanan, Pusat Citra Universiti, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, Selangor. (Julai 2013 hingga .... )

Pensyarah Kanan, Bahagian Pengajian Islam, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. (Ogos 2006 hingga Jun 2013)

This blog is a state of interdisciplinarity in me. Enjoy reading!

“Tolong saya, doktor !!!!”

Ops! Nanti dulu !!!
Saya memang doktor.
Tapi doktor yang tak boleh cucuk orang.
Saya memang doktor.
Tapi doktor yang kerjanya sembang-sembang.
Saya memang doktor.
Tapi doktor falsafah dalam bidang SYARIAH.
Bukan doktor yang boleh bedah-bedah.

Pastikan anda sentiasa up-to-date!

Tidak mahu ketinggalan membaca pos baru yang saya masukkan dalam blog ini? Hanya masukkan nama dan alamat emel anda kemudian klik 'Daftar'.
:
:

Powered by GetResponse email marketing software. Try it for FREE!

Twitter Hasanah | “Dok buat apa tu?”

Islamy The Muslim Social Network



Avatar

Ummu Hasan

July 15th, 2009 at 10:09 pm
Permalink this comment

1

Semoga Allah memberkati dan merahamati Dr & anak2. Allah pasti memberikan yang terbaik buat hambaNya.

[Reply]

Avatar

Norliza Abdul Kadir

July 16th, 2009 at 5:13 pm
Permalink this comment

2

Assalamualaikum Dr., kagum dengan wajah paparan blog Dr Hasanah. Atas seruan dan saranan Dr. Radiah yang amat mengalu-alukan pelajar-pelajarnya (HMT223 dan HMT503) untuk singgah di blog ini. Tahniah atas inisiatif dan mampu menjadi penanda arasan kepada insan-insan lain mencipta sesuatu yang segar di lama sesawang ini. Tahniah sekali lagi. Dr. akan menjadi inspirasi saya untuk memajukan diri dan menambah warna dalam kehidupan saya sebagai pelajar Sarjana Sastera (Bahasa Melayu) di Universiti Apex ini.

[Reply]

Avatar

mastura( 9 ) ( HMT 223 - Dr.Radiah )

July 17th, 2009 at 10:50 am
Permalink this comment

3

assalamualaikum Dr. saya mastura binti syamsudin pelajar Major Bahasa Melayu ( HMT 223-DR.RADIAH ) ..takziah saya ucapkan di atas apa yang telah berlaku…ada sejuta hikmah yang mengiringi setiap dugaan yang di tentukan olehNya…semoga tabah menghadapinya…

[Reply]

Avatar

clementine anak luat

July 17th, 2009 at 11:32 am
Permalink this comment

4

Selamat pagi Dr.Saya berasa bertuah kerana berkesempatan melawat dan membaca blog Dr.Saya pelajar dari P.P Ilmu kemanusiaan dan juga pelajar HMT223.Saya amat kagum dengan ketabahan dan kesabaran Dr melalui dugaan hidup ini.

[Reply]

Avatar

elisabet theodorus ola lena

July 17th, 2009 at 11:52 am
Permalink this comment

5

gd morn..saya pelajar HMT223..DR Radiah telah mengalu-alukan kami untuk melawat blog dr..blog ini banyak mengajar saya tentang erti ketabahan hidup yang sebenar..

[Reply]

Avatar

abunafiz

July 17th, 2009 at 8:39 pm
Permalink this comment

6

Salam, sms terakhir tu memang saya tak dpt lupakan…gurauan dr shbt kpd shbt dgn harapan lekas sembuh…tapi khabar berbeza yg diterima….moga rohnya dirahmati Allah…mg kak Hasanah sekeluarga dlm naungan rahmat drNYA

[Reply]

7

assalamualaikum.saya merupakan pelajar yang mengambil kursus hmt223 dibawah Dr.Radiah.Dr Radiah telah mengalu-alukan kami untuk melawati blog Dr Hasanah ini.Setelah meneliti kandungan blog ini,saya mendapat banyak pembelajaran dan pengajaran tentang hidup dan sebagainya.Terima kasih saya ucapkan.Assalamualaikum.

[Reply]

Avatar

abdul halim hmt 223

July 17th, 2009 at 11:33 pm
Permalink this comment

8

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, Dr. saya pelajar hmt223 (Dr Radiah) abdul halim bin abu seman.Dr Radiah telah mengalu-alukan pelajarnya untuk melayari blog Dr, saya amat kagum dengan ketabahan Dr ,dan saya rasa blog ini dapat memberi banyak pengajaran kepada kami semua.sekian terima kasih

[Reply]

Avatar

zainuddin yahaya

July 18th, 2009 at 8:56 am
Permalink this comment

9

saya ucapkan selamat berbahagia. semua yang berlaku adalah sesuatu yang kita harus terima dengan redha dan berusaha mencapai yang terbaik seterusnya.

[Reply]

Avatar

nurul akmal hmt223_17

July 19th, 2009 at 10:43 pm
Permalink this comment

10

Assalamualaikum, Dr. Hasanah. Saya, Nurul Akmal bt Abdul Rahman pelajar HMT223(Dr. Radiah). Dr. Radiah telah mengalu-alukan kami untuk melayari blog Dr. Hasanah. Saya telah memperoleh pelbagai maklumat apabila membaca tajuk-tajuk yang dipaparkan. Terima kasih, Dr. Hasanah.

[Reply]

Avatar

norfadilawatialias15hmt2230910

July 19th, 2009 at 10:52 pm
Permalink this comment

11

sabarlah..Allah hanya menurunkan ujian kepada hamba-Nya yg mampu menghadapinya.amin

[Reply]

Avatar

Noorshahanizhmt223

July 20th, 2009 at 1:04 am
Permalink this comment

12

Assalamualaikum dr.,saya Noorshahaniz hmt223 yang merupakan pelajar Dr. Radiah. Di atas saranan Dr.Radiah yang mengalu-alukan semua pelajarnya supaya melayari blog dr.,saya berasa kagum dengan ketabahan dr. dalam menghadapi dugaan hidup dan ia telah memberi pengajaran dan inspirasi kepada saya dan pembaca blog ini untuk terus tabah dan maju dalam hidup.Terima kasih sata ucapkan kepada dr.Assalamualaikum

[Reply]

Avatar

nor hayati,um

July 20th, 2009 at 10:00 am
Permalink this comment

13

salam…semoga apa yang berlaku.dr tabah mengharunginya..semuanya kehendak Allah. Allah yang menetukan segalanya dimuka bumi ini. Kita sebagai hambanya perlu Redha. salam rindu..

[Reply]

Avatar

Khairunnisa' Abd Rani(5)

July 21st, 2009 at 1:20 pm
Permalink this comment

14

salam..sy pljr HMT223 telah ditugaskan utk melawat blog dr..selain mendapat mklumat yg sgt berguna,sy juga amat kagum dengan semangat yg ada pada diri dr.sesungguhnya,apa yg berlaku ada hikmah disebaliknya..salam takziah dari sy.sekian..

[Reply]

Avatar

odyusoff

July 22nd, 2009 at 2:13 pm
Permalink this comment

15

Semoga orang-orang yang kita sayangi dirahmati Allah sentiasa. Amin.

[Reply]

Avatar

Hamizul

July 27th, 2009 at 2:36 pm
Permalink this comment

16

Bersabarlah dengan ujian yang mendatang. Semoga Allah meletakkan suami dr di kalangan mukmin yang soleh, amin.

[Reply]

Avatar

mai

July 29th, 2009 at 12:06 am
Permalink this comment

17

Assalamualaikum… terima kasih Dr Hasanah sebab hantar email kat saya. memang dah lama sangat tak join laman ni… sibuk sangat.. lagipun sekarang ni tengah kurang sihat… Dr nak g johor ke makan mi bandung.. jom.. saya sekluarga belanja makan..

[Reply]

Avatar

fadzil

August 4th, 2009 at 11:17 am
Permalink this comment

18

sabar doktor yer. teruskan hidupmu dengan ditemaniNYA.

[Reply]

Avatar

Hasanah

August 4th, 2009 at 1:38 pm
Permalink this comment

19

Terima kasih semua kerana sentiasa mendoakan. Semoga doa itu dimakbulkan oleh Allah. Mai, isk…lapar mi bandung johor hihiii

[Reply]

Avatar

amelyn muhammad

August 17th, 2009 at 1:33 pm
Permalink this comment

20

samalah ngn saya.sy pun still simpan suma sms hp arwah suami.

[Reply]

Avatar

farah farhana

September 17th, 2009 at 8:14 am
Permalink this comment

21

Assalamualaikum Dr

Semoga Dr. cukup tabah mengharungi ujian yang di’kurniakan’ Allah s.w.t. Bagaimana ingin dikatakan seseorang itu beriman jika tidak diuji. Berbahagialah menerima ujian Allah yang penuh hikmah ini. Semoga Dr. sentiasa diberi perlindungan Allah s.w.t.

farahfarhana
sains komputer/3

p/s: pernah ikut kuliah Dr dalam kuliah siswi anjuran PMIUSM

[Reply]

Avatar

kak liza

October 10th, 2009 at 5:29 pm
Permalink this comment

22

salam. sanah pekbr? ingat akak x lagi. akak duk dengan kak hasmah bait isra’ masa kita di Mu’tah. Tahu cite ustaz kembali ke rahmatullah dari massuzah ustaz nizam tapi x dapat nak hubungi sanah masa tu. hanya doa dari jauh moga almarhum ustaz di rahmati di sana. Moga ketabahan terus mengiringi sanah dan anak2. Amin ya rabb

[Reply]

Avatar

afidatul affieza

October 17th, 2009 at 4:31 pm
Permalink this comment

23

salam….selaku student minor p.islam…mengucapkan takziah…dan truskan idup selagi bernafas..huh…motif..??…

[Reply]

Avatar

Nurzilla

February 11th, 2010 at 12:13 pm
Permalink this comment

24

Assalamualaikum, buat sahabatku, Dr Hasanah.

Maafkan Nozi kerana ini kali pertama menghubungi Hasanah setelah sekian lama kita tak berjumpa.Masih ingatkan saya ,kan?Sahabat lama JPA, yang menuntut di Universiti Al-Bayt bersama Husnaa Salehah dan Rusiah.

Saya berdoa semoga Hasanah dan anak-anak tabah dan cekal menghadapi hidup dan sentiasa bersabar dengan ujian-ujian Allah S.W.T.

Insya-Allah, kita akan berjumpa di suatu hari nanti.Salam ukhuwwah berpanjangan.

[Reply]